Tuntuuko joskus että kaikki menee metsään? Mene metsään!

Onko sinulla tässä vaiheessa syksyä kenties olo, että arki tuntuu raskaalle, lukuvuotta on jäljellä vielä aimo tovi, väsy painaa ja energiat on jo vähissä joulusuklaita odotellessa? Heitän sinulle haasteena luontoreseptin: vähintään kaksi kertaa viikossa ylös, ulos ja luontoon! Reseptin mukana tulee tyytyväisyystakuu: mokoman kiusankappaleen voi palauttaa, mikäli et kolmessa viikossa huomaa positiivisia vaikutuksia jaksamisessasi – uskon kyllä että huomaat.

Monissa tutkimuksissa luonnossa oleilun on todettu parantavan mielialaa, lisäävän mielihyvän tunnetta, vähentävän kiputuntemuksia, sekä parantavan keskittymiskykyä, noin muun muassa. Menitpä sitten metsään, puistoon tai järven rantaan, luonnossa vietetty aika on kuin laittaisi rahaa pankkiin oman terveytensä hyväksi.

hiker-918704_1920

Kirjassa Vihreä hoiva ja voima, todetaan meidän ihmisten paikoin kadottaneen yhteytemme luontoon, mikä heijastuu ulospäin erilaisena psyykkisenä pahoinvointina. Käänteisesti sanottuna, paljon luonnossa liikkuvilla on todettu olevan jopa puolet vähemmän mielenterveysongelmia. Myös luontokuvien katselemisella on positiivisia vaikutuksia. Ei siis ole sama millaisia tauluja tai julisteita kotoasi löytyy – luontoelementit kehiin!

Nykypäivänä teemme elämästämme usein kiireistä. Pitkän koulu- tai työpäivän jälkeen täytämme loppuajan kiiruhtamalla harrastuksiin ja moniin kokemiimme velvoitteisiin. Tai sitten väsähdämme itse kukin sohvan nurkkaan tositeeveen ja älypuhelimen seuraksi… Mitäpä jos tänä syksynä haastaisimme itsemme ja viettäisimme ainakin pari kertaa viikossa aikaa kiireettömästi luonnossa oleillen? Yksin tai kaverin kanssa, vaikkapa leppoisan iltakävelyn merkeissä?

Uusille Kuopiolaisille ei voi olla mainostamatta Puijoa, tuota paikallista vihreää aarreaittaa. Jos olosi on koulupäivän jälkeen stressaantunut ja huolet painavat, suuntaa jollekin Puijon ihanista poluista ja lepotauko ikävistä ajatuksista on taattu. Jos olosi on oikein jaksavainen, kiipeä ylös asti hyppytornien viereiselle näköalapaikalle ja anna itsesi tulla palkituksi henkeäsalpaavalla näkymällä suomalaista järvimaisemaa. Takaan ettet tuolla hetkellä muista murehtia arjen asioita!

Raikkaita ulkoilukelejä toivottaen,

psykologi Eveliina

You may also like...