PÖPÖT LIIKKEELLÄ!

virus-1812092_960_720

-MITEN VOIT VÄLTTÄÄ SAIRASTUMISTA YLEISIMPIIN INFEKTIOIHIN

Syksyn saapuessa ja varsinkin syyslomamatkojen jälkeen kouluissa alkavat jälleen kiertää erilaiset tartuntataudit. Muutamalla yksinkertaisella konstilla voit vähentää sairastumisriskiä erilaisiin kiertäviin hengitystie- ja vatsatauti-infektioihin.

Tärkein ja helpoin tapa välttää tartuntojen leviämistä koulussa ja vapaa-ajalla on huolellinen käsihygienia, ennen kaikkea käsien pesu vedellä ja saippualla. Kädet pestään aina niistämisen ja wc-käynnin jälkeen ja kotiin tullessa, samoin ennen syömistä ja ruuan laittoa. Yleissääntönä siis kädet pestään aina, kun on koskettu johonkin, missä kädet voivat likaantua. Käsien pesun lisäksi on hyvä ottaa tavaksi käyttää käsihuuhdetta. Monessa koulussa käsihuuhdepisteitä onkin jo hyvin tarjolla. Vielä parempi tapa on kuljettaa koulurepussa käsihuuhdetta ja käyttää sitä ahkerasti, varsinkin infektioaikaan syksyllä ja talvella. Erityisesti vatsatautien leviämistä voidaan huolellisella käsihygienialla tehokkaasti ehkäistä.

Influenssarokotuksilla ehkäistään kausi-influenssatartuntojen leviämistä. Ilmaiseen influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja tiettyihin riskiryhmiin kuuluvat, mutta muillekin sitä suositellaan. Kuopiossa influenssarokotukset aloitetaan opiskelijoilla maanantaina 30.10. Tiedot rokotuspäivistä ja muun kattavan tiedon influenssarokotuksista löydät osoitteesta: https://www.kuopio.fi/kausirokotukset . Terveydenhoitajat tiedottavat omien oppilaitosten opiskelijoita oman koulun rokotuspäivistä wilman kautta.

Jos kuitenkin sairastut, muista seuraavat säännöt, jotta toivut mahdollisimman nopeasti ja ilman jälkitauteja:

  • Kun sairastut, jäät kotiin, lepäät ja huolehdit oireenmukaisesta lääkityksestä. Koulusta on hyvä olla poissa ainakin yhden kuumeettoman päivän ajan. Vieraita ja vierailuja on hyvä välttää sairastamisen ajan.
  • Sairauden aikana korostunut hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Käytetään kertakäyttönenäliinoja, jotka laitetaan roskiin heti käytön jälkeen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, muistetaan niistää/yskiä hihaan kyynärtaipeeseen, ei käsiin tai kämmenselkään. Sairastuneen on paras käyttää omaa käsipyyhettä tai kertakäyttöpaperia käsien pesun yhteydessä. Myös hyvä ilmanvaihto ja huoneiden tuulettaminen ennaltaehkäisee sairauksien leviämistä muihin perheenjäseniin.
  • Liikunnan harrastamista sairauden aikana on tärkeää välttää riittävän pitkään eli kunnes olet kunnolla toipunut. Muistathan, että kuumeisena urheileminen on ehdottomasti kielletty.

Tässäpä terveydenhoitajan terveisiä infektiokauden alkuun ja syyslomalta palattua muistutukseksi. Bakteerikammoiseksi ei tarvitse alkaa, erilaiset virusinfektiot kuuluvat meillä osaksi syksyä ja talvea. Kun muistat huolehtia käsihygieniasta ja riittävän pitkästä levosta taudin jälkeen, kestät tämänkin vuoden infektiot paremmin. Vielä viimeisenä, mutta ei yhtään vähäisempänä muistutus D-vitamiinilisästä, se on suurimmalle osalle meistä tarpeen etenkin näin talvella!

You may also like...