Usein kysytyt kysymykset

Haluan aloittaa e-pillerit, mistä saan ne?

Raskauden ehkäisyneuvontaa saat opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Kun haluat aloittaa hormonaalisen ehkäisyn tai uusia ehkäisyreseptin, ota yhteys terveydenhoitajaan.

Opiskeluterveydenhuollossa voit keskustella luottamuksellisesti ja saada tietoa seurusteluun, seksuaaliterveyteen, raskauden ehkäisyyn, erilaisiin gynekologisiin vaivoihin sekä sukupuolitautien seulontaan liittyvistä asioista.

Lisätietoa ehkäisyyn liittyvistä asioista mm. Väestöliiton verkkosivuilta.

Olen huolissani, olenko saanut jonkun seksitaudin, mitä teen?

Seksitauteihin liittyvissä voit aina ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajaan. Sinulla on mahdollisuus hakeutua myös tartuntatautien vastaanotolle:

Tartuntataudit ja epidemiat – Pohjois-Savon hyvinvointialue

Mistä saan tietää, mitä rokotteita olen saanut ja ovatko rokotteeni voimassa? Olen lähdössä ulkomaan matkalle, mitä rokotteita tarvitsen sinne?

Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi terveydenhoitajaan puhelimitse tai wilman kautta niin hän ohjaa sinua rokotusasioiden selvittämisessä ja tarvittavien rokotteiden hankkimisessa. Huomioithan, että terveydenhoitajilla on wilma käytössä ainoastaan ammatillisissa oppilaitoksissa.

Opiskeluterveydenhuollossa annetaan valtakunnallisen yleisen rokotusohjelman mukaisia rokotuksia, kansainväliseen vaihtoon ja opintomatkoihin liittyviä rokotuksia. Lisäksi annetaan ohjausta ja neuvontaa rokotuksiin liittyvissä asioissa. Rokotussuunnitelmaa vaativat matkailijarokotukset (kuten esim. keltakuumerokotus) ohjataan Pohjois-Savon hyvinvointialueen rokotuspalveluihin.

Rokotteista saat lisätietoja mm. Rokotuspalvelut – Pohjois-Savon hyvinvointialue sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.