Usein kysytyt kysymykset

Haluan aloittaa e-pillerit, mistä saan ne?

Opiskeluterveydenhuollossa voit keskustella luottamuksellisesti ja saada tietoa seurusteluun, seksuaaliterveyteen, raskauden ehkäisyyn, erilaisiin gynekologisiin vaivoihin sekä sukupuolitautien seulontaan liittyvistä asioista.

Alle 21-vuotiaat saavat maksuttomia lyhytaikaisia ja pitkäaikaisia raskauden ehkäisyvalmisteita. Niitä ovat kondomit, ehkäisypillerit, -renkaat ja -kapselit sekä hormoni- ja kuparikierukat.

21–24-vuotiaille tarjotaan maksutonta pitkäaikaista raskauden ehkäisyä, jonka menetelminä ovat hormoni- tai kuparikierukka, ehkäisykapseli sekä kondomit.

Lisätietoa ehkäisyyn liittyvistä asioista mm. Väestöliiton verkkosivuilta.

Olen huolissani, olenko saanut jonkun seksitaudin, mitä teen?

Seksitauteihin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajaan. Terveydenhoitajan haastattelun perusteella voidaan tehdä laboratoriolähetteet maksuttomiin seksitautitesteihin tai ohjata lääkärin vastaanotolle.

Mistä saan tietää, mitä rokotteita olen saanut ja ovatko rokotteeni voimassa? Olen lähdössä ulkomaan matkalle, mitä rokotteita tarvitsen sinne?

Rokotukset ja neuvonta ovat osa opiskeluterveydenhuoltoa. Opiskeluterveydenhuollosta saat yleiseen rokotusohjelmaan sekä kansainväliseen vaihtoon liittyviä rokotuksia. Rokotussuunnitelmaa vaativat matkailijarokotukset (kuten esim. keltakuumerokotus) hoidetaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen rokotuspalveluissa.

Rokotteista saat lisätietoja mm. Rokotuspalvelut – Pohjois-Savon hyvinvointialue ,  Matkailijan terveysopas – THL ja Opiskelijoiden rokotukset – THL verkkosivuilta.