Mietityttääkö raha-asiat?
Mietityttääkö -blogisarjassa käydään läpi opiskeluhuollon perusasioita. Sarjaan kootaan tietoa opiskelijan hyvinvoinnin tueksi.
Syksy on opiskelijalle arkeen paluun aikaa – myös raha-asioissa. Opiskelu vaatii aina jonkinmoista penninvenytystä ja eri elämäntilanteessa olevan opiskelijan tulot ja menot muodostuvat hyvin eri asioista. Tässä kuitenkin koostetta niistä perinteisimmistä opiskelijan tuista ja etuuksista.
Kelan kautta haettavia opiskelun tukia ovat opintotuki (opintoraha, asumislisä, opintolainan valtiontakaus) sekä koulumatkatuki. Näiden osalta kannattaa tarkistaa oma tilanne esimerkiksi Kelan opintoetuuksien pikaoppaasta. Opintotukea voi saada 17-vuoden ikäisenä, mistä alkaen toisen asteen opiskelijan opintorahan määrä vaihtelee elämäntilanteen mukaan. Joissain tilanteissa opiskelun tueksi voi Kelalta saada vaihtoehtoisesti nuoren kuntoutusrahaa. Joskus yli 25-vuotiaalle opiskelu voi olla mahdollista myös työttömyysetuudella.
Alle 18-vuotiaan opiskelijan toimeentulosta vastaavat hänen vanhempansa ja vanhempien tuloilla on vaikutusta etuuksien suuruuteen. Koulutuksen osalta vanhempien elatusvastuu ei tosin pääty vielä silloinkaan, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Tämän vuoksi täysi-ikäisellä opiskelijalla voi joissakin tilanteissa syntyä oikeus vanhemmilta saatavaan koulutusavustukseen.
Varsinkin yksin asuvan 2. asteen opiskelijan elämisen kuluihin Kelan etuudet eivät välttämättä riitä ja tällöin voi tulla tarve hakea toimeentulotukea oleskelupaikkakunnan sosiaalitoimistosta. Alle 18-vuotiaan kohdalla otetaan huomioon vanhempien tulot ja varallisuus, mutta on hyvä tietää, että vaikka vanhemmilla ei syntyisi oikeutta toimeentulotukeen, voi yksin asuvan alle 18-vuotiaan nuoren kohdalla oikeus siitä huolimatta syntyä. Toimeentulotuki koostuu toimeentulotuen perusosasta sekä tarvittaessa täydentävästä toimeentulotuesta. Toimeentulotuki on siis tarkoitettu paitsi elämisen peruskuluihin, myös tarvittaessa muihin välttämättömiin lisäkuluihin, joita opiskelunkin kautta voi syntyä. Toimeentulotuen hakemisesta sekä tuen määräytymisperusteista löydät kattavasti tietoa Kuopion kaupungin verkkosivuilta. Tässä vaiheessa on myös hyvä muistaa, että toimeentulotukeen on lähitulevaisuudessa tulossa muutoksia, kun toimeentulotuen perusosa siirtyy 1.1.2017 alkaen Kelan kautta myönnettäväksi.
Opiskelijoita tukevat myös aika ajoin 3. sektorin järjestöt. Esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry tukee 2.asteen opiskelijoita oppimateriaalituen muodossa (Huom. hakuaika 31.8. saakka). Opiskelijalle voi olla hyödyllistä tutustua myös alueen nettikirppiksiin, mitä kautta esimerkiksi monia kotitaloustarvikkeita voi löytää kirjaimellisesti poishakuhintaan.
Eri etuuksista voi aina kysyä neuvoa niistä päättävältä viranomaiselta tai taholta. Lisäksi neuvoa oman tilanteen kartoittamiseksi voi kysyä myös kuraattorilta. Raha-asiat ovat siitä viheliäisiä, että ne aiheuttavat helposti ahdistavaa oloa ja voivat vaivata mieltä toden teolla. Asioiden selvittäminen ja tulo- ja menopolitiikan päivittäminen ajan tasalle auttaa oloa yleensä jo kummasti. Yhtä tärkeää on kuitenkin myös puhua taloudellisen tilanteen herättämistä tunteista – vaikkapa kaverille, läheiselle tai oppilaitoksen tai opiskeluhuollon työntekijälle. Tunteiden purkaminen antaa tilaa arjen ihanista asioista nauttimiseen murehtimisen sijaan. Kun tarkemmin miettii, niin niitä ihania asioitahan arjessa on kuitenkin enemmän, eikö vain?
Henriikka -kuraattori