Liikettä ja liikuntaa pimenevään syksyyn!

Jalkalihakseni jännittyvät yhä voimakkaammin ja keskivartalo valmistautuu ottaman jyrkän mäen vastaan. Puren hammasta ja saan kun saankin pidettyä vauhdin tasaisena jyrkässä nousussa. Pulssi lähentelee kahtasataa ja hiki valuu virtanaan selkää pitkin. Puijon metsä humisee ympärilläni ja pehmeä puru myötäilee menoani. Ajatuksissani olen syvällä työasioissa ja niihin liittyviä kysymyksiä ja haasteita risteilee päässäni. Muutama asia on jumittanut jo monta päivää mielessäni paikallaan, enkä millään ole keksinyt ratkaisua asioihin. Jatkan juoksemista ja lisään vielä hiukan vauhtia. Samaa vauhtia kuin jalat askeltavat eteenpäin, aivoni alkavat tuottamaan pieniä ratkaisun palasia ja ehdotuksia päässäni risteileviin kysymyksiin. Epämääräinen ajatusmöykky alkaa selkiytymään ja kotiovellani huomaan pienistä asioista muodostuneen kokonaisuuden ja olen innoissani huomisesta työpäivästä, minulla on pohtimaani asiaan ratkaisu!

Me kaikki olemme erilaisia oppijoita ja tapamme omaksua ja sisäistää asioita vaihtelevat. Minä olen aina oppinut parhaiten liikkumalla, lihasmuistia hyödyntäen. Minunlaisilleni kinesteettisille oppijoille liikunta on erittäin tärkeä oppimisen väline, mutta tutkimusten mukaan liikunta edistää meidän jokaisen oppimista. Fyysinen aktiivisuus on monin tavoin yhteydessä opiskelijoiden hyvinvointiin. Oppimisen helpottumisen lisäksi liikkuminen kehittää motorisia taitoja ja fyysistä toimintakykyä sekä vahvistaa tuki- ja liikuntaelimistöä ja ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia. Liikkumisen on todettu vähentävän myös ahdistusta ja masennusoireita.

Pitäisi siis liikkua oppiakseen, voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä. Ei meistä kaikista ole maratonille tai kilpailevaan sählyjoukkueeseen, mutta ei tarvitsekaan. Liikunta voi jokainen harrastaa omista lähtökohdistaan itselle parhaaksi sopivalla tavalla. Me täällä Savon ammatti- ja aikuisopistolla tarjoamme opiskelijoille mm. sählyvuoroja ja tanssikursseja. Uutuutena olemme aloittamassa kevyttä höntsäilyvuoroa tiistaisin klo 16–17 Presidentinkatu 3:n pienessä salissa. Tällä vuorolla emme väännä hampaat irvessä, vaan höntsäilemme kevyesti ja hymyissä suin eri lajien parissa yhteistyössä Kuopion kaupungin etsivän nuorisotyön kanssa. Tule kurkkaamaan!

vs-ulkoilu_20120628_006Liikunta voi koostua myös pienistä hetkistä päivän aikana. Koulumatkan voi kävellä tai pyöräillä bussin tai autokyydin sijaan, jos sattuu asumaan sopivan matkan päässä. Ja liikkua voi jopa koulupäivän aikana! Okei, myönnetään, ei tämä ympäristö oikein kannusta liikkumaan. Teorialuokat ovat aika tylsiä pulpetteineen ja tuoleineen. Pihat täyttyvät asfaltoiduista parkkipaikoista ja käytävät ovat värittömiä putkia tilasta toiseen. Mutta mielikuvitustahan voi käyttää!

Nykytutkimusten mukaan istuminen on vaaraksi terveydellemme. Työsaleissa harvoin istutaan, mutta mekaaninen työ on helposti yksipuolista ja kuormittaa vain tiettyjä lihaksia. Siksi on tärkeää nousta välillä ylös, venytellä, virutella, ojennella ja pyöritellä. Ja mielellään koko kehoa. Haastankin kaikki opiskelijat, opettajat ja muun toisen asteen henkilöstön käyttämään mielikuvitusta ja muistuttamaan koko yhteisöä taukoliikunnan merkityksestä. Jos ei itse keksi liikeitä, YouTubesta kyllä löytyy mitä hauskempia videoita avuksi. Jo muutama minuutti laittaa veren kiertämään koko kehossa ja virkistää. Lisäksi saattaa jopa hymyilyttää. Siispä liikkeelle mars!

 

Syysterveisin,

Tuuli Pieviläinen

Opiskeluhuollon koordinaattori

Savon ammatti- ja aikuisopisto

You may also like...