Hyvän mielen joululahja

Jokavuotinen joulusesonki tuntuu kaupoissa vain aikaistuvan vuosi vuodelta. Joulusuklaat ja -kalenterit pamahtavat kauppojen hyllyille jopa ennen marraskuuta – halloween-karkkien viereen lähes samanaikaisesti. Kun tämä amerikkalaisesta kulttuurista laivattu juhla väistyy loka-marraskuun taitteessa kaupoista, jouluiset lahjapakkaukset valtaavat näyttelypöydät lopullisesti. Samalla joulumusiikki asetetaan liikkeiden päivittäiseksi soittolistaksi muistuttamaan ihmisiä tästä tulevasta, kristillisesti vuoden merkittävimmästä, juhlasta. Stressi kohoaa, kun yhtäaikaisesti olisi suoritettava vuoden loput kokeet ja koulutehtävät, suunnitella seuraavan vuoden aloitusta koulun suhteen ja vielä kenties löytää mieluisat lahjat kaikkein läheisimmille ihmisille, eikä sovi unohtaa joulupyhien ohjelman suunnittelua.

Joululahjan keksimisestä on yritetty tehdä helpompaa erilaisin lahjapakkauksin ja kokoelmin, mutta samalla lahjasta halutaan persoonallinen, lahjan saajaa (sekä antajaa) kuvastava. Nykyajan ihmiselle markkinoidaan kaikkea kulutustavaraa iloa tuovana, surua poistavana ja elämää parantavana asiana, jota ilman minä ei ole täydellinen tai edes kelvollinen. Korostuneesti varsinkin jouluna saatamme uskoa, että konkreettisella lahjatavaralla osoitamme parhaiten todelliset tunteemme ja ajatuksemme lahjan saajalle. Kuinkas muuten sille toiselle voisi tuoda ilmi, että hänellä on minulle jotain väliä?

box-2953722_960_720[1]

Todellisuudessa kaiken kulutustavaran arvon määrittelemme me ihmiset, ostajat. Yllättävän helposti vertailemme itseämme muihin ja siihen, mitä ja miten paljon muut omistavat. On myös helppoa ajatella, että jollain menee elämässään kokonaisvaltaisesti hyvin, kun hän pukeutuu kalliisiin vaatteisiin tai omistaa kalliita brändituotteita. Tätä kutsutaan halo-efektiksi. Se sokaisee meidät ajattelemaan, että kaikki hyvinä pidetyt ominaisuudet kasaantuvat yhteen ja samalla huonoina pidetyt ominaisuudet esiintyvät vain yhdessä. Jokainen meistä on kuitenkin vain ihminen, jolla on persoonallinen ja muista poikkeava elämä, eikä kukaan voi välttyä ihmiselämän haasteilta täysin.

Mikään materia tässä maailmassa ei korvaa toiselle ihmiselle ilmaistuja sanoja sekä tunteita. Lahja on oivallinen tapa osoittaa toiselle, miten merkityksellisiä läheiset ovat itselle tässä elämässä. Kuitenkaan tuon lahjan ei tarvitse maksaa rahaa eikä välttämättä valmisteluja sen erityisemmin, sillä lämmin halaus, avun tarjoaminen ja toisen kuunteleminen ovat itsessään jo hyvin merkityksellisiä lahjoja niille, jotka niitä eniten eri tilanteissa tarvitsevat. Ihmiselämän todellinen rikkaus löytyykin vilpittömästä ystävällisyydestä, kunnioituksesta ja hyväntahtoisuudesta.

Kauniita sanoja ja välittämisen osoituksia voi lisäksi jakaa läheisille ympäri vuoden kuukaudesta riippumatta, ja ne silti lämmittävät ihmismieltä tuottaen hyvää oloa yhä uudelleen. Tässäpä vasta kestävä, persoonallinen ja takuulla onnellisuutta lisäävä lahjaidea meille jokaiselle.

 

Stressittömämpää joulua!

Katja, 1. vuoden psykologian opiskelija

You may also like...