Hölläämisen opettelua
Tunnetko vaativasi itseltäsi paljon? Ehkä liiankin paljon: aina parasta, täydellistä suoriutumista kaikessa? Koulu vaatii paljon ja haluat saada kursseista parhaita arvosanoja. Lisäksi on harrastuksia, jotka myös vaativat panostusta. Olet ehkä viikonloput töissä ja haluat tehdä kaikki tarjotut vuorot. Otat paineita myös kavereiden näkemisestä, koska haluat olla täydellinen ystävä ja pitää tiiviisti yhteyttä. Tuntuuko elämä joskus suorittamiselta ja että voimavarat eivät aina riittäisi kaikkeen? Tuntuuko, ettet enää nauti tekemistäsi asioista, vaan ne enemmänkin stressaavat?
Jos olet taipuvainen vaativuuteen, jatkuvasti stressaantunut olo saattaa olla sinulle tuttua. Et ehkä ehdi nukkua riittävästi tai vaihtoehtoisesti paineet suoriutumisesta vaikeuttavat unen saantia. Olo voi olla väsynyt ja pingottunut periaatteessa hyvinkin nukutun yön jälkeen. Oma arvo tuntuu olevan suoriutumisesta kiinni: et ole tyytyväinen itseesi, jos et täytä vaatimuksiasi kaikissa meneillään olevissa asioissa.
Yksi tapa opetella sallivampaa suhtautumista itseen ja omaan tekemiseen on kuvitella olkapäilleen kaksi valmentajaa: Toinen valmentaja on jatkuvasti äänessä, vaatien yrittämään vielä lujemmin, puristamaan itsestä viimeisetkin mehut täydellisen suoriutumisen eteen. Toinen puolestaan on lempeämpi, myötätuntoinen valmentaja. Se kannustaa huolehtimaan omasta hyvinvoinnista, opettelemaan rentoutumista, kannustaa huomaamaan, ettei maailma kaadu vaikka joskus saisikin kokeesta muuta kuin täydet pisteet. Kumpaa valmentajaa sinä suosittelisit ystävällesi?
Myös erilaisten hengitys- ja rentoutusharjoitusten kautta on mahdollista opetella vähentämään kehon ja mielen jännityksiä. Usein jo tietoinen keskittyminen hengitykseen on oiva ensiapu ja antaa mielelle tauon muista asioista. Myös tässä asiassa harjoitus tekee mestarin ja tekemistään on hyvä lähestyä lempeydellä ja ymmärtäväisyydellä: minun ei tarvitse onnistua täydellisesti, jos ollenkaan – jo yritys on askel oikeaan suuntaan.
Lempeää lopputalvea toivottaen,
Eveliina-psykologi