Arvojen viidakossa

Jos joku kysyisi sinulta, mitä asioita pidät elämässäsi tärkeinä ja arvokkaina, mitä vastaisit? Kun olet pohtinut asiaa hetken, tulee toinen kysymys: miten se, että pidät näitä asioita tärkeinä, näkyy arjessasi? Näiden kysymysten äärelle on hyvä palata aina silloin, kun tunnet tyytymättömyyttä tai epämääräistä pahaa oloa. Usein syy siihen, että kokee elämänsä olevan jollain tapaa epätasapainossa, liian sitä tai tätä, johtuu ristiriidasta omien arvojen ja toisaalta arjen valintojen välillä.

Otetaan esimerkki. Jos pidän tärkeänä sitä, että voin hyvin ja elän terveellisesti, mutta arjessa teen jatkuvasti valintoja, jotka toimivat vastoin tuota tavoitetta, tuskin koen oloani hyväksi kovin pitkään. Tai jos arvostan perhettä ja ystäviäni, mutta koen aina olevani liian kiireinen tavatakseni heitä. Joskus huonon olon taustalla voi olla tilanne, ettei omia arvojaan ole tullut juurikaan pohtineeksi, eikä siksi ole voinut ottaa tietoisesti askelia oikeaan suuntaan. Jo itselle tärkeiden asioiden tiedostaminen voi siis olla avain parempaan hyvinvointiin.

business-1869266_960_720

Pienet askeleet kohti omia tavoitteita ja arvostamiaan asioita voivat tehdä ololle ihmeitä! Ehdoton ei tarvitse olla, siitä harvoin on elämässä hyötyä. Jo pienet muutokset, kuten luonnonrauhaa arvostavalle tunnin viikoittainen retki lähimetsään, voi olla iso asia oman hyvinvoinnin kannalta. Tai toisten auttamista arvostavalle vapaaehtoistyöhön osallistuminen edes silloin tällöin, omien mahdollisuuksien mukaan, voi olla merkittävä muutos kohti itsensä arvostamista ja tyytyväisempää elämää.

Elämmekö siis arvojemme mukaisesti? Mitkä asiat meitä estävät? Uskallammeko tavoitella unelmiamme ja tehdä pieniä, arkisia valintoja niitä kohti?

 

Arvokasta, unelmien täyteistä syksyä Sinulle toivottelee,

psykologi Eveliina

 

You may also like...