Eikö uni meinaa tulla?

Uni on tärkeää niin opiskeluissa jaksamisen kuin elämän ylipäätään kannalta. Unen aikana palaudumme niin henkisesti kuin fyysisestikin. Yleisesti hyvänä määränä unta aikuiselle ihmiselle pidetään 7 – 8 tuntia yössä ja nuorelle hieman tätä enemmän, mutta unentarve on yksilöllistä: jos olo tuntuu herätessä virkeältä ja koet saamasi unen määrän riittävänä, nukut todennäköisesti tarpeeksi.

Toisinaan unta voi olla kuitenkin hankala saada, tai voi olla vaikeaa pysyä unessa koko yön ajan. Unettomuuden syyt vaihtelevat, ja silloin tällöin huonosti nukutut yöt kuuluvat jokaisen elämään. Jos kaipaat tukea uniongelmien päihittämiseen, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi opiskeluhuoltoon.

Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä, joita voit kokeilla itsenäisesti ensin.

  • Satunnaisia unettomia öitä ei tarvitse säikähtää, sillä niitä seuraavista päivistäkin selviytyy kohtuudella. Opettele unettomuudesta hätäilyn sijaan ajattelemaan unesta neutraalisti. Esim. ”Mikä minua vaivaa kun en pysty nukkumaan?” ► ”Suurin osa ihmisistä nukkuu joskus huonosti. Unettomuuteen on saatavilla apua.” TAI ”En koskaan nuku hyvin.” ► ”Yöt ovat keskenään erilaisia, toiset huonompia ja toiset parempia.
  • Koita tunnistaa, mitä uniongelmasi haluavat sinulle kertoa. Viestivätkö ne sinulle esimerkiksi liian kovasta opiskelusta, ihmissuhdeasioista tai halusta toteuttaa omaa arvomaailmaasi entistä enemmän?
  • On luonnollista, että tunteet ja huolet vaikuttavat unensaantiin. Voimakkaat huolet (niin ikävät kuin mukavatkin) ja tunteet aiheuttavat ylivireyttä, mikä vaikeuttaa nukahtamista. Öisin tunteet voivat tuntua myös korostuneilta, tai mieleen nousta jokin jo kauan sitten koettu tunne. Koita tarkastella tällöin tilannettasi hieman kauempaa ja asettaa asioita mittasuhteisiinsa. Kokeile kirjoittaa huolesi ylös esimerkiksi päiväkirjaan tai pidä sängyn lähellä kynää ja paperia, joihin voit mieltäsi painavat asiat kirjoittaa. Lupaa itsellesi, että palaat näihin asioihin seuraavana päivänä virkeämmällä mielellä – murheet harvoin ratkeavat väsyneenä kuitenkaan.

Artikkelin kuvat: Pixabay


  • Iltarutiinit auttavat elimistöä valmistautumaan nukkumaanmenoon. Pyri toimimaan joka ilta ennen nukkumaanmenoaikaa samalla tavoin, jotta elimistösi oppii nämä merkit.
  • Ovatko huoneesi olosuhteet nukkumiselle sopivat? Sopiva lämpötila huoneelle on 18-21 astetta. Pimeys auttaa nukahtamista ja aamulla riittävä valon määrä herättää mukavasti. Hyvälaatuinen uni vaatii happea, eli varmista ilman vaihtuminen. Onko huone puhdas ja viihtyisä? Ovatko sänky, tyyny ja peitto sinulle sopivat?
  • Sänky kannattaa varata levolle ja unelle, jotta sängyn ja unen välille rakentuu ajatuksissa hyvä yhteys. Esimerkiksi opiskeluun suositellaan käytettäväksi jotain muuta paikkaa. Sängyssä ei myöskään tulisi selata näyttöjä, joiden valo estää unen saannista vastaavan melatoniini-hormonin erityksen.
  • Jos uni ei ota tullakseen noin puolessa tunnissa, nouse ylös ja tee jotain muuta rauhallista (esim. juo kuppi lämmintä maitoa, lue jotain rentouttavaa). Mene takaisin sänkyyn, kun tunnet olosi uneliaaksi. Ei ole tarkoituksenmukaista, että sänkyyn liitetään unettomuuteen liittyvää ahdistusta, jota turhautunut pyöriminen aiheuttaa.
  • Vältä yli puolen tunnin päiväunia.
  • Kokeile unipäiväkirjan pitämistä: arvioi nukahtamis- ja heräämisaikasi (älä seuraa kellosta!) esimerkiksi tälle valmiille pohjalle. Pyri säännölliseen unirytmiin. Jos unipäiväkirjan pitäminen lisää ahdistusta tai stressiä, lopeta se.
  • Pohdi, liikutko ja ruokailetko säännöllisesti ja sinulle sopivalla tavalla. Ruokavaliolla ja liikunnalla on merkitystä unelle. Jotkin ruoat, kuten sipuli tai sokeriset, rasvaiset tai mausteiset ruoat vaikeuttavat unen saamista. Unelle eduksi ovat ruoista mm. kalkkuna ja kana, kananmunat, maito tai mantelit. Kevyt liikunta, kuten kävelylenkki illalla voi auttaa unen saamista, mutta raskasta liikuntaa ei suositella nukkumaanmenoa edeltävinä tunteina.
  • Pidäthän myös tarpeeksi hauskaa ja olet yhteydessä sinulle tärkeisiin ihmisiin?




  • Kokeile tietoisen läsnäolon tekniikoista, rentoutumisharjoituksia tai meditaatiota osana päivärytmiäsi. Harjoituksia näihin löytyy runsaasti esimerkiksi oivamieli.fi –sivustolta tai erilaisista mobiilisovelluksista, etsi itsellesi mieleiset.
  • Muistathan, että runsas tai toistuva päihteidenkäyttö (myös tupakkatuotteet) heikentää unen laatua. Kiinnitä huomiota myös kofeiinin käyttöön.
  • Unirytmin muodostaminen ja palauttaminen saattaa viedä viikkoja, älä siis lannistu. Tarvittaessa hae apua esimerkiksi terveydenhoitajalta.

Lähteenä käytetty Mielenterveystaloa, josta löydät myös runsaasti lisätietoa:

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/unettomuuden_omahoito

You may also like...